W ramach znoszenia ograniczeń związanych z epidemią COVID-19, od 4 maja działalność prowadzić może branża hotelarska, a od 18 maja także branża gastronomiczna. W trosce o bezpieczeństwo turystów i obsługi, w obiektach tych wdrożone zostały specjalne procedury mające na celu minimalizowanie ryzyka zakażenia. Na bazie „Wytycznych dla funkcjonowania hoteli / obiektów / pensjonatów w trakcie epidemii COVID-19”, a także „Wytycznych dla funkcjonowania gastronomii w trakcie epidemii SARS-CoV-2 w Polsce”, przygotowanych przez Ministerstwo Rozwoju wspólnie z Głównym Inspektoratem Sanitarnym, Polska Organizacja Turystyczna zainicjowała program skierowany do podmiotów świadczących usługi noclegowe, którego celem jest zapewnienie Polakom dostępu do informacji na temat obiektów przystosowanych do świadczenia ich zgodnie z wytycznymi. Udział w programie jest całkowicie dobrowolny. Przystępując do programu, obiekty posługujące się znakiem graficznym „Obiekt bezpieczny higienicznie. Stosujemy się do zaleceń” deklarują, że swoje usługi świadczą zgodnie z obowiązującymi wytycznymi Ministerstwa Rozwoju i Głównego Inspektoratu Sanitarnego.