Wczoraj podczas kolejnego z serii spotkań Open Coffee rozmawialiśmy o filozofii „zero waste” i o tym, jak ograniczać produkowanie odpadów mieszkając na Podhalu. O swoich doświadczeniach opowiadał Jan Krzeptowski-Sabała, pracownik Tatrzańskiego Parku Narodowego, który dwa lata temu stał się „zero waste” i zamierza schodzić z obranej ścieżki. Uczestnicy spotkania wymieniali się doświadczeniami oraz stosowanymi praktykami, a z dyskusji wyłania się jeden najważniejszy wniosek: warto być świadomym, nieśmiecącym mieszkańcem i dawać przykład zachowań, które chcielibyśmy widzieć wokół siebie. Tym bardziej, że nie jest to wcale takie trudne. W jaki sposób zostać zero waste? Możecie posłuchać (i zobaczyć) dzięki naszej transmisji live.
Spotkanie odbyło się w gościnnych progach kawiarni La Mano, przy ul. Orkana 1 – jeśli szukacie miejsca z najlepszą kawą w mieście, tam właśnie warto się udać;)
Co to jest zero waste?
Zero waste, w dosłownym tłumaczeniu „brak śmieci” lub „brak marnowania”, to styl życia, zgodnie z którym człowiek stara się generować jak najmniej odpadów, a tym samym nie zanieczyszczać środowiska.
Bezśmieciowe życie sprowadza się w praktyce do konsekwentnego stosowania kilku zasad, tak zwanych pięciu eRek (5R).
- Refuse (odmawiaj) – nie gódź się na zbędne zanieczyszczenia, odmawiaj ulotek reklamowych, jednorazowych opakowań, a także wszelkich produktów wyprodukowanych ze szkodą dla środowiska, generujących odpady i zanieczyszczenia.
- Reduce (ograniczaj) – redukuj liczbę przedmiotów, prowadź możliwie minimalistyczne życie, otaczaj się tylko tym, czego faktycznie używasz i co jest ci niezbędne do życia.
- Reuse (używaj ponownie) – nie stosuj rozwiązań jednorazowych. Używaj wielorazowych opakowań (na przykład słoika po ogórkach konserwowych używaj do robienia przetworów lub kupowania i przechowywania ryżu), termosów, naczyń, a nawet artykułów higienicznych (golarki na żyletki, kubeczka menstruacyjnego, pasty cukrowej do depilacji). Używaj ponownie także tego, co na pierwszy rzut oka jest już śmieciem (na przykład zasadź kwiatki w dziurawym garnku, zamiast kupować nową doniczkę albo szklaną butelkę po oleju dokładnie umyj, wyparz i zlej do niej domową nalewkę).
- Recycle (segreguj i przetwarzaj) – zadbaj o to, żeby zbędne rzeczy zostały przerobione na coś pożytecznego. Segreguj śmieci (papier można przetwarzać 6-krotnie) i zanoś do stosownych punktów, przerabiaj co się da nawet w domu (na przykład ze starego prześcieradła uszyj materiałową torbę na zakupy).
- Rot (kompostuj) – kompostuj odpadki organiczne, otrzymując z nich energię lub naturalny nawóz. Stosuj to, co gdy się zużyje, może trafić na kompost (na przykład drewnianą szczoteczkę do zębów, konopną myjkę do naczyń).
Można dodać do nich kolejne:
- Repair (naprawiaj) – łataj ubrania, noś buty do szewca, spawaj pękniętą ramę roweru, lutuj złamany kabel.
- Remember (pamiętaj) – ucz się żyć świadomie, pamiętaj, że twoje wybory konsumenckie i to jak spędzasz czas mają wpływ na środowisko.