17 października w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Augustyna Suskiego w Nowym Targu odbyła się wyjątkowa uroczystość – jubileusz 90-lecia szkoły połączony z oficjalnym otwarciem nowego budynku dydaktycznego.
W wydarzeniu wzięli udział przedstawiciele władz państwowych i samorządowych, instytucji współpracujących oraz liczni goście – w tym reprezentanci Lokalnej Organizacji Turystycznej Made in Zakopane, która od początku jest partnerem szkoły w tworzeniu Branżowego Centrum Umiejętności w zakresie Agroturystyki.
Nowy etap współpracy
Uroczystość była dla nas nie tylko okazją do świętowania jubileuszu szkoły, ale również do zobaczenia z bliska prawie ukończonego budynku BCU, którego otwarcie planowane jest już w listopadzie. To właśnie w tym nowoczesnym obiekcie – wyposażonym w pracownie multimedialne, sale szkoleniowe i zaplecze warsztatowe – będą prowadzone zajęcia i szkolenia w ramach ogólnopolskiego projektu sieci Branżowych Centrów Umiejętności.
BCU Agroturystyka w Nowym Targu będzie jednym z pierwszych tego typu ośrodków w Polsce, łączących edukację zawodową, nowoczesne technologie i praktykę w branży turystycznej. Made in Zakopane uczestniczy w projekcie jako partner branżowy, wspierając m.in. programy nauczania, współpracę z lokalnymi przedsiębiorcami oraz promocję nowoczesnej agroturystyki.
Szkoła z tradycją i wizją
Nowy budynek szkoły to nie tylko inwestycja w infrastrukturę, ale przede wszystkim symbol ciągłości i rozwoju. Jak podkreślił wiceminister rolnictwa Adam Nowak, „nie ma odpowiedniego kształcenia rolniczego bez nowoczesnej bazy dydaktycznej”. ZSCKR od dziewięciu dekad kształci młodych ludzi związanych z rolnictwem, przedsiębiorczością i turystyką wiejską, a dziś otwiera się na kolejne pokolenia uczniów i profesjonalistów, którzy będą rozwijać lokalną gospodarkę w duchu zrównoważonego rozwoju.
Dzięki takim projektom jak Branżowe Centrum Umiejętności, Podhale zyskuje nowoczesne zaplecze edukacyjne, które odpowiada na potrzeby współczesnego rynku pracy i wspiera rozwój turystyki opartej na lokalnych zasobach.